TVA-ul a fost tăiat în România: acum e doar 5%, e revoluție în Codul fiscal

de: Alexandru Puiu
12 07. 2023

Au apărut noi schimbări fiscale privind valoarea TVA-ului în România, la unele produse foarte utilizate în rândul consumatorilor români. Cota TVA a fost redusă la doar 5%.

Este vorba despre faptul că pe data de 14 iulie 2023 intră în vigoare prevederile Legii 216/2023, care stipulează o diminuare considerabilă a cotei TVA pentru brichetele și paletele din lemn folosite pentru încălzire. Doar 5% va fi valoarea acesteia!

În expunerea de motive a actului normativ, inițiatorii spun că e nevoie de astfel de măsuri pentru a fi protejat consumatorul final în ceea ce privește utilizarea materialelor lemnoase și produselor din lemn, pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, în contextul crizei energetice pe care o traversează Europa și a creșterii artificiale a prețurilor la lemnul de foc și la produsele derivate pentru încălzire.

S-a schimbat legea TVA-ului în România. Pe ce vom plăti taxe mai mici

Totodată, se mai punctează faptul că măsurile luate în plan fiscal se impun și ca urmare a decalajului înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în Uniunea Europeană.

Conform documentului citat, „cota redusă de taxă se aplică pentru livrarea de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, care sunt folosite pentru încălzire. Asta indiferent dacă acestea sunt livrate ca atare (încadrate la codurile NC 4401 41 00 și 4401 49 00) sau aglomerate sub formă de pelete ori brichete (încadrate la codurile NC 4401 31 00 și 4401 32 00)”, arată o analiză avocatnet.ro.

Cei ce promovează adoptarea acestei legi susțin că actualele măsuri cuprinse în actul normativ se vor reflecta într-o manieră pozitivă în viețile consumatorilor români. E așteptată o creștere a nivelului de trai, odată cu scăderea TVA-ului. Povara privind cheltuielile cu încălzirea locuinței va scădea simțitor, cred inițiatorii acestui proiect care urmează să intre în vigoare în numai câteva zile. Din nefericire, în expunerea de motive se mai precizează și faptul că nivelul de trai al românilor rămâne în continuare printre cele mai scăzute din cadrul întregii comunități europene.